Vinden wat je niet zoekt: serendipiteit 

Hoe zag de gevel van de Teeken Akademie in de St. Pieterstraat er nu eigenlijk uit? Nou zo:

Foto van de achttiende-eeuwse ingangspartij en gevel van het Huis Goes, tussen 1840-1867 de huisvesting van de Teeken – Akademie en daarna van 1867-1909 de gemeentelijke Burgeravondschool, uit de zomer van 1909 vlak voor de afbraak – Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, deel II, nr 0739

En zo gezien van de andere kant richting Gistpoort:

St. Pieterstraat, Burgeravondschool, ca. 1880 – Zeeuws Archief, Historisch-Topografische Atlas Middelburg (HTAM), nr ALBUM-1-10 / ZB, Beeldbank Zeeland recordnr. 71891

Op zoek naar afbeeldingen bij het slotartikeltje over Cornelis Krijger liep ik onverwacht tegen bovenstaande foto’s aan. De relatie met de Teeken Akademie was nog niet gelegd. In 1909 werd het rechter gedeelte van de gemeentelijke Burgeravondschool (vanaf 1867 de opvolger van de Teeken Akademie) afgebroken. Die school was inmiddels ondergebracht in het nieuwe gebouw van de Ambachtsschool op de Zuidsingel / Molenwater, geopend op 10 maart 1909. Het gebouw in de St. Pieterstraat schuin tegenover de Waalse kerk behoorde nu de Reservekas van de vrijzinnig hervormden toe, die overging tot gedeeltelijke herinrichting en afbraak. 

In 1910 zag de straatwand er zo. In het oog springt de Vrijzinnig Hervormde kerk rechts met de ingang (en een lange gang erachter) gelegen tussen de kerk en het overgebleven gedeelte van het oude gebouw met vooruitspringende kamer, nu gebruikt als woning, met in de achtervertrekken op de begane grond de aan de gang gelegen voorzaal en vergaderkamer en op de verdieping de vergaderzaal. In de bocht links de Rijks HBS naar (vermoedelijk) een ontwerp van Cornelis Krijger uit 1864.

Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, Prentbriefkaarten, nr 2077
Foto uit de jaren ’30. Gelegenheid en gezelschap zijn onbekend – Zeeuws Archief, Historisch-Topografische Atlas Middelburg (HTAM), nr B-1398

De Vrijzinnig Hervormde kerk en het restant van het Huis Goes overleefden de brand van 17 mei 1940 niet. De poort met de tekst ‘Waar de Geest des Heeren is, aldaar is Vrijheid’ bleef gedurende de oorlog staan.

Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, deel III, nr 1195-206
Ingangspartij van het voormalige Huis Goes in de Lange St. Pieterstraat, tussen 1840-1867 behuizing van de Teeken Akademie en van 1867-1909 van de gemeentelijke Burger Avondschool. In 1909 afgebroken en i.t.t. vermeldingen elders niet hergebruikt in het Postkantoor in de Lange Noordstraat dat in 1913 werd geopend – Zeeuws Archief, Historisch-Topografische Atlas Middelburg (HTAM), nr 274, naar een prent in een (onbekende) Franse uitgave.

Arnold Wiggers