Hoe zag de gevel van de Teeken Akademie in de St. Pieterstraat er nu eigenlijk uit? Nou zo:

En zo gezien van de andere kant richting Gistpoort:

Op zoek naar afbeeldingen bij het slotartikeltje over Cornelis Krijger liep ik onverwacht tegen bovenstaande foto’s aan. De relatie met de Teeken Akademie was nog niet gelegd. In 1909 werd het rechter gedeelte van de gemeentelijke Burgeravondschool (vanaf 1867 de opvolger van de Teeken Akademie) afgebroken. Die school was inmiddels ondergebracht in het nieuwe gebouw van de Ambachtsschool op de Zuidsingel / Molenwater, geopend op 10 maart 1909. Het gebouw in de St. Pieterstraat schuin tegenover de Waalse kerk behoorde nu de Reservekas van de vrijzinnig hervormden toe, die overging tot gedeeltelijke herinrichting en afbraak.
In 1910 zag de straatwand er zo. In het oog springt de Vrijzinnig Hervormde kerk rechts met de ingang (en een lange gang erachter) gelegen tussen de kerk en het overgebleven gedeelte van het oude gebouw met vooruitspringende kamer, nu gebruikt als woning, met in de achtervertrekken op de begane grond de aan de gang gelegen voorzaal en vergaderkamer en op de verdieping de vergaderzaal. In de bocht links de Rijks HBS naar (vermoedelijk) een ontwerp van Cornelis Krijger uit 1864.


De Vrijzinnig Hervormde kerk en het restant van het Huis Goes overleefden de brand van 17 mei 1940 niet. De poort met de tekst ‘Waar de Geest des Heeren is, aldaar is Vrijheid’ bleef gedurende de oorlog staan.


Arnold Wiggers