Mooie familiebezit

De prijs voor Abraham de Muijnck Jz. in 1840

De Teeken Akademie was klant bij de boekhandel van Van Benthem (vanaf 1848 Van Benthem & Jutting) in Middelburg. Laten nu de klantenboeken van deze boekhandel bewaard zijn gebleven, waardoor we kunnen zien wat er gekocht werd door de klanten. Alles ging toentertijd immers op rekening. Zo kochten de dirigerende leden van de Teeken Akademie op 24 juli 1839 het ‘Trappenboek’ (Theatrum machinarum universale, of nieuwe algemeene bouwkunde., …het maaken … van trappen) van Tieleman van der Horst (tekenaar) en Jan Schenk (graveur). Een groot boek met alleen platen -30 stuks- van de constructie van trappen, leuningen, balustrades en alles wat er bij een statige trap hoorde. Het verscheen voor het eerst in 1739 en hier betreft het betreft de tweede druk van omstreeks 1810. Het kostte maar liefst ƒ 25 (nu ca. € 240) wat bij Jan Spoelder in Om prijs en plaats (Middelburg 2003) de suggestie deed wekken dat het vast voor de bibliotheek van de Teeken Akademie is aangeschaft. Veel te duur om cadeau te doen. 

Niets is minder waar: de heer I. de Muijnck attendeerde het huidige bestuur op de prijs voor Abraham de Muijnck Jz., uitgereikt op 15 juli 1840 ‘ … als een Eereprijs wegens zijne betoonde bekwaamheid in het teekenen, en bevordering tot Primus van de Tweede Klasse der bouwkunde’, die als inhoud nu juist dit ‘Trappenboek’ heeft. Gezien de data, moet dit hetzelfde boek zijn. De prijsband bevindt zich in familiebezit. Abraham de Muijnck Jz. werd in Driewegen grondlegger van wat later uitgroeide tot een timmer- en aannemersbedrijf. 

Nu was dit niet de eerste keer dat het ‘Trappenboek’ werd ingezet als prijsboek. Ook op 4 september 1833 was dat het geval. Helaas ontbreekt hier de opdracht, maar met de informatie van de familie De Muijnck is het nog waarschijnlijker dat dit exemplaar (ook de druk van ca. 1810) uitgereikt is aan Cornelis Hamelink, primus van de tweede klasse der bouwkunde. Zoals begin dit jaar op de website van de Teeken Akademie vermeld, is dit exemplaar aangeschaft door ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Wie een beetje zoekt op internet ziet fantastische prijzen voor juist de tweede druk voorbijkomen tot wel tweehonderd maal de prijs uit 1839. En dan hebben ze nog niet eens zo’n mooie band.

De prijs voor Abraham de Muijnck Jz. in 1840, het trappenboek ‘Theatrum machinarum universale, of nieuwe algemeene bouwkunde., …het maaken … van trappen” van Tieleman van der Horst (tekenaar) en Jan Schenk (graveur) – foto’s A. Wiggers