Verdwenen gebouwen

Met het vergeten bombardement van 17 mei 1940 verdween ook het laatste tastbare gebouw van Teeken Akademie Middelburg. De Teeken Akademie was toen al enige tijd opgeheven (1867). Het gebouw, ‘Huis Goes’ in de St. Pieterstraat, werd verkocht in 1893. Rond 1909 werd het gedeeltelijk gesloopt om plaats te maken voor een nieuw te bouwen Vrijzinnig Hervormde Kerk. Maar lange tijd was de kenmerkende uitbouw nog wel te zien in het straatbeeld, gelegen tegenover het Annahofje. In de nasleep van de beschietingen en de brand van Middelburg in 1940 werd het beschadigde voormalige gebouw van de Teeken Akademie in zijn geheel gesloopt.

Sint Pieterstraat Middelburg in 1924, met links de uitbouw van de voormalige Teeken Akademie, daarachter de Vrijzinnig Hervormde kerk en rechts de Waalse kerk. C. Steenberg – Monumentenfotografie, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, afdeling Gebouwd Erfgoed, ST-1837
Gezicht in de St. Pieterstraat te Middelburg, na het bombardement – Zeeuws Archief, Historisch-Topografische Atlas Middelburg (HTAM), nr A-757
📷C.P. Snijders, St. Pieterstraat richting Balans – Zeeuws Archief, Verzameling Beeld en Geluid 131-03
Opstand, doorsnede en plattegronden van het gebouw van de Teeken Academie in de Sint Pieterstraat – Zeeuws Archief, Archief Vrijzinnig Hervormde Gemeente

Meer over verdwenen gebouwen van de Teeken Akademie, zie: https://www.teekenakademiemiddelburg.nl/…/de…/